Organizovana „Osnovna škola planinarstva“ za učenike V razreda

Osnovnu školu planinarstva za sve zainteresovane učenike petog razreda organizovalo je Planinarsko društvo Caribrod, u saradnji sa Planinarskim savezom Srbije, Sportskim Savezom Caribrod, osnovnom školom Hristo Botev i Sportsko-turističkim centrom, a pod pokroviteljstvom Opštine Dimitrovgrad.

Oko 50 dečaka i devojčica sa velikom pažnjom pratilo je izlaganja instruktora – članova nastavnog tima Službe vodiča u Planinarskom savezu Srbije. Nenad Tripković – instruktor alpinizma i Gorske službe spasavanja i Neda Milošević, planinarski vodič II kategorije, upoznali su decu sa osnovnim pojmovima planinarstva. Petaci su imali priliku da čuju sve o alpinizmu, speleologiji i ostalim dispciplinama, a gosti su im objasnili i praktično ih upoznali sa kompletnom planinarskom opremom – od odeće i obuće, preko opreme potrebne za boravak u planini, kao i opreme za spasavanje nastradalih.

Nakon predavanja, koje je održano u sali Edukativno-obrazovnog centra, na platou ispred Sportske hale, učenici su imali priliku da, uz pomoć i instrukcije predavača, postave i sklope pravi planinarski šator.

U drugom delu druženja, organizovana je šetnja do manastira Sveti Dimitrije, nadomak grada. Lep, sunčan dan, doprineo je da se sve planirane vežbe na terenu izvedu bez problema. Učesnici akcije upoznali su se sa pravilima ponašanja tokom planinarske akcije, kakva je disciplina, pravilna orjentacija u prirodi, držanje odstojanja, što je izuzetno važno kada se nađu u ekstremnim uslovima. U okolini manastirčeta deca su imala zadatak da traže takozvane BIP-ere, odnosno zvučne lokatore, koji se koriste za pronalaženje ljudi u slučaju lavine. Deca su podeljena u nekoliko grupa, koje su se međusobno takmičile, koja će prva otkriti sakriveni biper. Ispostavilo se da je to za njih bilo možda najinteresantnije.

Iz Planinarskog društva Caribrod su najavili da će u narednom periodu biti organizovano još takvih aktivosti.

N.S.

foto i video: Mikan Andreev

Galerija

Video prilog

Scroll to Top