Okružno takmičenje u šahu za osnovce

U Pirotu je proteklog vikenda održano Okružno takmičenje u šahu za osnovce. U subotu, 17. marta, je na programu bilo pojedinačno takmičenje, koje je organizovano u tri grupe. Turnir se igrao u pet kola po švajcarskom sistemu, tempo igre 15 minuta po igraču. OŠ „Hristo Botev“ predstavljalo je osam šahista.

U grupi dečaka do četvrtog razreda, u konkurenciji od 14 takmičara, pobedio je Stefan Nakov, učenik prvog razreda, sa 5 poena iz isto toliko partija i samim tim se plasirao na Republičko takmičenje. Andrej Stavrov, je osvojio treće mesto u konkurenciji trećeg razreda, sa osvojena 3 poena, dok je u konkurenciji četvrtog razreda Damjan Đurov podelio 2-4 mesto, sa tri poena.

U grupi dečaka od petog do osmog razreda ukupno je nastupilo 15 takmičara, OŠ „ Hristo Botev“, imala je dva predstavnika. Nemanja Todorov je u konkurenciji sedmog razreda sa 3 poena, podelio prvo i drugo mesto. Andrija Dimitrov je sa 4 poena zauzeo treće mesto.

Devojčice su igrale u jednoj grupi, od prvog do osmog razreda, ukupno 14 takmičarki. Prvo mesto osvojila je Jana Stoimenov, učenica drugog razreda, sa osvojenih 4,5 poena iz pet kola, i ona se takođe tim rezultatom plasirala za Republičko takmičenje. Milica Zarkov je sa 3,5 poena osvojila drugo mesto, takođe u konkurenciji drugog razreda. Anđela Stojadinov je sa 3,5 poena, osvojila drugo mesto u konkurenciji osmog razreda.

Pojedinačno prvenstvo je održano u OŠ „ Sveti Sava“.

Ekipno takmičenje osnovnih škola održano je u nedelju, 18. marta, u prostorijama ŠK „ Čast i slava“, učestvovale su četri ekipe. Pored OŠ „ Hristo Botev“, učestvovali su i domaćini OŠ „ Vuk Karadžić, OŠ „ Sveti Sava“, i OŠ „ 8. septembar“.

OŠ „ Hristo Botev“ je ubedljivo osvojila prvo mesto sa sve tri pobede, protiv OŠ „ Sveti Sava“ rezultat je bio 6-0, dok su preostala dva meča naši osnovci dobili sa 4-2. Osvajanjem prvog mesta, naša ekipa je izborila plasman na Republičko takmičenje.

Ove godine prvi put se igralo na 6 tabli uz tri rezerve.

Za OŠ „ Hristo Botev“, nastupili su : Nemanja Todorov, Andrija Dimitrov, Damjan Đurov, Stefan Nakov, Andrej Stavrov, Jana Stoimenov, Anđela Stojadinov i Milica Zarkov.

Republičko takmičenje će se održati u Zrenjaninu, 21. i 22. aprila, ako ne dođe do pomeranja termina, zbog preklapanja sa takmičenjem u matematici.

Foto i tekst: Roki Stoimenov

Scroll to Top