Muška reprezentacija Srbije u inkluzivnoj košarci osvojila srebro

Delegacija od 120 članova Specijalne Olimpijade Srbije učestvovala je na Svetskim Letnjim Igrama Specijalne Olimpijade u Abu Dabiju, od 07-22. 03. 2019. godine.
Naši sportisti ostvarili su ogroman uspeh, osvojivši 19 medalja.

Podršku našim sportistima na ovom takmičenju pružili su i ministar omladine i sporta u vladi Republike Srbije gospodin Vanja Udovičić i pomoćnik ministra gospodin Darko Udovičić.

Muška reprezentacija Srbije u inkluzivnoj košarci, koja je sastavljena od igrača iz Pirota i Dimitrovgrada osvojila je 2. mesto i srebrnu medalju što je sjajan uspeh.

Milan Marinković, profesor fizičkog vaspitanja i vođa košarkaške ekipe o tome kaže:

“SK Mladost iz Pirota je jedan od najboljih od ukupno 12 klubova u Srbiji koji se bave sportom osoba sa smetnjama u razvoju. Kao takav ima na svim Olimpijadama svoje predstavnike. Ovog puta to je bila muška inkluzivna košarkaška ekipa koju su činili 5 sportista sa smetnjama u razvoju (članovi SK Mladost) i 5 sportista iz tipične (redovne) populacije. Na igrama je učestvovalo 30 reprezentacija u inkluzivnoj košarci. Prvi deo turnira je odigran po principu svaka reprezentacija sa 7 različitih reprezentacija (švajcarski sistem) da bi se došlo do finalne faze (grupe). Srbija je u prvoj fazi igrala protiv reprezentacija Bangladeša, Kajmanskih ostrva, Belgije, SAD, Finske, Makedonije i Burkina Faso i zabeležila 4 pobede i 3 poraza i tako se plasirala u finalnu grupu gde se igralo svako sa svakim.

  1. kolo Srbija-Singapur 24-20
  2. kolo Belgija-Srbija 25-31
  3. kolo Kenija-Srbija 15-19

Posle toga se igralo polufinale- prvi sa četvrtim i drugi sa trećim gde je Srbija igrala sa Singapurom i pobedila sa 29-18. Na taj način Srbija se plasirala u finale gde je posle produžetaka izgibila od Belgije sa 45-40 (38-38).”

Naša reprezentacija je igrala u sastavu:

David Petrov-Dimitrovgrad

Dragan Ibrahimović-Pirot

Mišel Durmišević-Pirot

Sebastijan Ibrahimović-Pirot

Jovan Milić – Pirot

Veljko Milanov-Dimitrovgrad

Vuk V. Vasić – Pirot

Vuk S. Vasić – Pirot

Žarko Živić-Pirot

Vujadin Mićović-Pirot

Treneri:

Milan Marinković-Pirot

Žarko Stamenović – Pirot

Nemanja Cvetković – Pirot

Foto: Žarko Stamenović

Scroll to Top